În întreaga lume există locuri cunoscute drept porți către infern. Unele sunt denumite așa, precum Porțile Iadului din Turkmenistan, datorită aspectului său unic – o groapă în flăcări care arde de decenii. Altele, precum Castelul Houska din Cehia, se spune că păzesc portaluri către infern, ținând captivi o mulțime de demoni sub temeliile lor.
De la mituri populare la cratere și peșteri absolut reale, iată câteva dintre cele mai fascinante portaluri care te pot duce către lumea de dincolo.
La prima vedere, este greu de crezut că această gură mocnită din Deșertul Karakum este reală. Totuși, craterele de gaz Darvaza, așa cum sunt oficial cunoscute, nu sunt nici rezultatul Photoshop-ului, nici acte demonice, ci mai degrabă o eroare umană. Această groapă de 70 de metri a ars din 1971, când o platformă de foraj sovietică a spart accidental o peșteră naturală de gaz.
Ce faci pentru a opri o hoardă de demoni subterani să izbucnească din infern? Plasezi un mare castel gotic cu aspect sumbru chiar deasupra lor. Se spune că poarta către iad de sub această fortăreață din secolul al XIII-lea era atât de adâncă încât nimeni nu putea vedea fundul.
Cu un nume care se traduce aproximativ în „Iazul Iadului Sângeros”, aceste bazine roșiatice ating temperaturi de până la 78 de grade Celsius. Și dacă asta nu era suficient de neliniștitor, Chinoike Jigoku a fost folosit odinioară pentru a tortura oameni prin fierbere.
Puține expresii inspiră flashback-uri din filmele de groază ca și cuvintele „sanatoriu abandonat”. Adaugă faptul că acest spital, care a fost închis de mai bine de un deceniu, este acoperit de simboluri ale culturilor și pete misterioase roșii .Este un loc care ar da fiori oricui.
Această reprezentare budistă a iadului concurează cu Infernul lui Dante în viziunile sale specifice despre tortura eternă. Această viziune a damnării prezintă 136 de gropi, complete cu păcătoși fiind sfâșiați de câini și fierți în cazane de cupru.
Pentru un observator ocazional, această piatră circulară plasată peste o groapă umplută în Forumul Roman antic poate să nu pară mare lucru. Dar, conform legendei, acest loc misterios a fost cândva portalul către lumea de dincolo.
„Bun venit în Hell!” este modul în care localnicii îi salută adesea pe străini în acest mic oraș. Nimeni nu știe exact de ce George Reeves a dat acestui sătuc un nume atât de neobișnuit, dar este clar că locuitorii au adoptat pe deplin jocurile de cuvinte.
De la o erupție deosebit de dramatică în 1104, acest stratovulcan de 1.491 de metri din Islanda a inspirat o teamă deosebită pe tot continentul european medieval. În volumul său din 1180, Liber De Miraculis, călugărul cistercian francez Herbert de Clairvaux a scris despre Hekla: „Cazanul de foc renumit din Sicilia, pe care oamenii îl numesc coșul iadului… acel cazan este considerat ca fiind un cuptor mic în comparație cu acest infern imens.”
Nu lăsați aparența placidă a acestor ape azurii să vă înșele. Conform tradiției mayașe, cenotele – doline naturale răspândite în jurul Peninsulei Yucatan – duc direct în lumea de dincolo. Conform unor conturi foarte dezbătute, acestea au fost folosite în sacrificii umane.
Aceste locuri, de la porți mistice la cratere și peșteri reale, continuă să fascineze și să inspire teamă, fiind martori ai credințelor și superstițiilor umane despre lumea de dincolo.
Abonează-te la Newsletter