fbpx

10 Minuni Naturale Care Te Vor Face să Crezi Că Ești Pe Altă Planetă

1

Cu peisaje care te transportă în altă lume, cum ar fi peșteri albastre ca gheața, lacuri kaleidoscopice și formări stâncoase enigmatice, planeta noastră Pământ oferă unele dintre cele mai uluitoare scene.

Aceste peisaje, de parcă ar fi desprinse din altă lume, sunt veritabile oaze de evadare din cotidian, dând impresia că te afli pe alte planete.

În continuare, veți descoperi unele dintre cele mai fascinante minuni naturale ale lumii, de la spectaculos la bizar.

Lacul Natron, Tanzania

Lacul Natron, cu marginile sale sărate, te-ar putea înșela la prima vedere.

Cu toate acestea, acest lac este una dintre cele mai neprietenoase zone de pe Pământ.

Colorat într-un roșu profund de organisme iubitoare de sare și alge, lacul atinge temperaturi infernale și este aproape la fel de bazic ca amoniacul.

Deși așezările umane s-au format de-a lungul istoriei în jurul lacurilor și râurilor, peisajul arid din jurul Lacului Natron povestește clar despre un loc în care nimeni nu a dorit vreodată să trăiască.

Peșterile de Marmură, Chile

Sculptate în Anzii Patagonici, Peșterile de Marmură se află pe o peninsulă de marmură solidă, lângă Lacul General Carrera, un corp de apă glaciară izolat, care traversează granița dintre Chile și Argentina.

Formate de-a lungul a peste 6.000 de ani, prin valurile ce se izbesc de carbonatul de calciu, nuanțele albastre strălucitoare și ondulate ale pereților cavernelor reflectă apele azurii ale lacului, care își schimbă intensitatea și nuanța în funcție de nivelul apei și de perioada anului.

Dunele Lençóis Maranhenses, Brazilia

Dunele Lençóis Maranhenses seamănă cu unduirile de nisip alb ale unui deșert obișnuit, cu excepția bălților de apă albastră profundă care se adună între ele.

Situată la marginea râului Preguiças, regiunea aparent deșertică este chiar lângă bazinul tropical Amazonian, fiind supusă sezoanelor ploioase toridențiale ale zonei învecinate.

Între iulie și septembrie, depresiunile dintre dune se umplu cu apa de ploaie, creând piscine ce variază de la bălți mici la lacuri adânci.

Deșertul Alb, Egipt

La doar câteva ore de metropola aglomerată Cairo se află un deșert care te va face să te simți ca și cum ai aterizat pe suprafața Lunii.

Formate prin secole de eroziune și furtuni de nisip, aceste formațiuni unice de stâncă albă de calcar ies în relief peisajului ca niște statui abstracte grandioase.

Unele, asemănătoare cu alimente, au primit nume precum „ciuperca” și „cornet de înghețată”, în timp ce altele au inspirat denumiri mai grandioase, cum ar fi „Monolitul” și „Inselberg”.

Peșterile Cu Licurici Waitomo, Noua Zeelandă

În 1887, șeful Māori Tane Tinorau, împreună cu un topograf englez numit Fred Mace, au decis să exploreze Peșterile Waitomo de pe Insula de Nord a Noii Zeelande.

Navigând pe o plută mică, au intrat în sistemul subteran, unde un pârâu coboară adânc.

Cu lumânări aprinse, ei au navigat cu grijă pe curent și, în întuneric, au observat lumini asemenea stelelor deasupra capetelor lor.

Mii de licurici luceau pașnic de pe tavan, formând un cosmos magnific bioluminiscent.

Colonia de licurici rămâne și astăzi, luminând peștera cu o strălucire albastră misterioasă.

Caño Cristales, Columbia

Mare parte din an, Caño Cristales este de nerecunoscut de oricare alt râu: un pat de roci acoperit de mușchi verzi plictisitori este vizibil sub un curent limpede, răcoros.

Dar pentru o scurtă perioadă, din septembrie până în noiembrie, râul înflorește într-o explozie vibrantă de culori.

În intervalul scurt dintre sezoanele ploioase și uscate, când nivelul apei este exact potrivit, o specie unică de plantă care căptușește fundul râului, Macarenia clavigera, se transformă într-un roșu strălucitor.

Aceasta este completată de pete de nisip galben și verde, apă albastră și o mie de nuanțe intermediare.

Muntele Avatar Hallelujah, China

Parcul Național Forestier Zhangjiajie este renumit pentru cei 3.000 de piloni verticali, fiecare ridicându-se la sute de metri înălțime și acoperit cu o vegetație densă, verde.

Acești stâlpi, formați prin eroziune, atrag peste 30 de milioane de turiști în fiecare an.

Unul dintre piloni, numit inițial „Coloana Cerului de Sud”, se înalță la 3.544 de picioare în aer, lungimea a 78 de autobuze școlare.

În 2010, numele a fost schimbat în Muntele Avatar Hallelujah după ce filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, Avatar, a folosit fotografii ale vârfului ca inspirație pentru Munții Hallelujah plutitori de pe Pandora.

Lacul Pătat, Canada

Lacul Pătat sau Kliluk este un corp de apă cu modele ciudate, situat între Văile Okanagan și Similkameen, în deșertul din Columbia Britanică.

Conține cantități mari de sulfat de magneziu, calciu și sodiu, împreună cu alte minerale și urme de argint și titan.

Când apa se evaporă pe timpul verii în climatul arid, aceste minerale sunt dezvăluite în „petele” din numele lacului.

Considerat un spațiu sacru de medicină de către popoarele indigene din Canada și Statele Unite, lacul pe care îl numesc Kliluk este înconjurat de cairni – grămezi de pietre care indică adesea morminte.

Terasele Apelor de la Pamukkale, Turcia

Odată un fel de stațiune balneară din epoca romană, spectaculoasele formațiuni stâncoase de sub ruinele orașului antic Hierapolis formează o serie de bazine albastru-pal încorporate în dealurile orbitoare, albe.

Apele provenite din izvoarele termale antice au curs pe dealuri de milenii, formând terase cristalizate de iazuri în formă de cochilie de stridie.

În această fântână naturală, travertinul alb este constant reîmprospătat de cascadele de ape bogate în calciu.

Bisti Badlands, Statele Unite

Situat în deșertul arid din nord-vestul Noii Mexic, Bisti Badlands (cunoscut și sub numele de Bisti/De-Na-Zin Wilderness) oferă una dintre cele mai apropiate apropieri ale unei lumi extraterestre necunoscute, așa cum se poate găsi chiar aici pe Pământ.

Peisajul devastat este acoperit cu forme stranii, ondulate, asemănătoare cu ciuperci, făcute din nisip colorat și argilă.

Hoodoos uriași și labirinturi mici au fost create de milenii de umezeală care au erodat un strat mai moale de cenușă, creând curiozități improbabile, dezechilibrate.



În încheiere, aceste minuni naturale ne reamintesc cât de uimitoare și diversă este planeta noastră.

Fie că vorbim despre lacuri colorate magic, deșerturi lunare sau peșteri luminoase, fiecare loc are o poveste unică de spus.

Aceste locuri ne invită să apreciem nu doar frumusețea lor vizuală, ci și complexitatea proceselor naturale care le-au creat.

Mai mult decât atât, ele ne provoacă să reflectăm la propria noastră locație în acest vast și minunat univers.

Poate că nu putem călători pe alte planete, dar explorând aceste peisaje spectaculoase, ne putem transporta într-o lume care depășește imaginația, o lume unde natura își etalează cu mândrie splendoarea sa neîntrecută.

Abonează-te la Newsletter

1 thought on “10 Minuni Naturale Care Te Vor Face să Crezi Că Ești Pe Altă Planetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *