Sunt povești care te zdruncină. Te țin cu gândul la ele mult timp după ce le-ai aflat și îți lasă un gust dulce-amărui: uimire pentru curajul uman, dar și un sentiment puternic de fragilitate. Asta e povestea lui John Edward Jones, un tânăr de doar 26 de ani, care, într-o zi de noiembrie 2009, a intrat în peștera Nutty Putty din Utah, atras de setea pentru necunoscut – și nu a mai ieșit niciodată.
Ce începea ca o aventură obișnuită, o „ieșire cu băieții” să-i spunem, s-a transformat într-un coșmar. Un adevărat test al limitei umane, dar și un exemplu tulburător despre cât de imprevizibilă poate fi natura.
John nu era un începător. Crescut într-o familie care iubea natura, copilărise explorând peisaje sălbatice și visând la locuri unde alții nici nu îndrăzneau să se uite. Adrenalina făcea parte din ADN-ul lui. Așa că, atunci când s-a hotărât să exploreze Nutty Putty împreună cu fratele său și câțiva prieteni, nimeni n-a avut nicio ezitare. Era doar o altă zi de distracție și provocări.
Dar hai să vorbim un pic despre Nutty Putty. Sună drăguț, aproape inofensiv, dar peștera asta e orice, numai prietenoasă nu. E faimoasă printre speologi pentru pasajele ei înguste și provocările care te pun la limită – la propriu. Practic, e locul unde curajul și claustrofobia se bat pe ring.
John știa toate astea, dar tocmai asta îl atrăgea. Adrenalina, neprevăzutul, bucuria aia de a învinge limitele. Numai că, de data asta, limitele l-au învins pe el.
Totul a început cu o decizie greșită. Sau, mai bine zis, cu un pas greșit. John și-a propus să treacă printr-un tunel infam al peșterii, botezat ironic „Canalul Nașterii”. Practic, un loc unde te târăști la propriu, aproape ca un copil care vine pe lume, doar că în loc de lumină, te întâmpină pereți de piatră.
Însă, fără să știe, a intrat într-un pasaj greșit. Mult mai îngust. Mult mai periculos. Și, fără să-și dea seama, s-a strecurat adânc, tot mai adânc, împingându-se înainte cu o hotărâre aproape inconștientă. Până când… n-a mai putut să se miște.
Imaginați-vă asta: blocat complet, cu capul în jos, pieptul strâns de pereți, în întuneric. Respirația începe să devină grea, lumina lanternei pălește, iar în minte începe să-ți răsune o singură întrebare: „Ce fac acum?”.
Când familia a realizat că John nu s-a întors, a sunat imediat alarma. În câteva ore, aproape 100 de salvatori s-au mobilizat pentru a-l scoate din peșteră. Dar, pe măsură ce ajungeau la el, devenea clar că operațiunea era un coșmar logistic.
Pasajul era o capcană. Pereți reci, aspri, un tunel strâmt de doar 25 de centimetri lățime – mai mic decât lățimea unui caiet. Și John era blocat complet, cu corpul în poziție inversă. Gravitația, care în mod normal nici nu o simțim, devenise cel mai mare dușman al lui. Sângele începea să-i coboare în cap, inima era forțată să pompeze împotriva naturii.
Salvatorii au dat tot ce-au avut mai bun. Au încercat să lărgească tunelul cu unelte speciale,să-l tragă afară, centimetru cu centimetru. Au comunicat cu el constant, încercând să-l țină calm.
La un moment dat, un salvator i-a ținut mâna. „Eram acolo cu el. Știa că facem tot ce putem,” avea să povestească ulterior.
Dar natura nu l-a lăsat. După 27 de ore de luptă, corpul lui John a cedat.
Decizia cea mai grea a venit după: familia și autoritățile au realizat că recuperarea corpului era imposibilă fără a pune alte vieți în pericol. Așa că peștera a fost sigilată cu beton, iar pasajul în care John și-a găsit sfârșitul a fost dinamitat.
Astăzi, Nutty Putty Cave este mormântul lui John Edward Jones. Un loc pe care nu-l mai poate explora nimeni.
Povestea asta nu e doar despre o tragedie. E și despre curaj, despre pasiunea pentru necunoscut și despre limitele fragilității umane. Însă, mai presus de toate, e un memento: natura, oricât am crede că o putem învinge, are întotdeauna ultimul cuvânt.
Peștera în care John și-a pierdut viața rămâne un simbol – al curajului de a încerca, dar și al lecției dure că nu totul trebuie explorat.
Dorința de explorare e un dar care ne împinge înainte sau o sabie cu două tăișuri care ne poate răni? Scrie-ne părerea ta în comentarii!
Abonează-te la Newsletter