România e plină de povești care se pierd prin colbul timpului, ascunse prin cotloanele unor locuri unde istoria a uitat să mai bată la poartă. Sunt locuri peste care s-a așezat praful uitării, dar care încă șoptesc legende celor care au răbdarea să le asculte. Azi îți fac cunoștință cu câteva dintre ele.
Ai auzit vreodată de Cetatea Troianului? Nu? Nici nu mă mir. Ascunsă prin pădurile Olteniei, această așezare străveche e învăluită în mister. Unii spun că ar fi fost ridicată de daci, alții cred că romanii au pus bazele fortificației. Ce-i cert e că, în ciuda vechimii, nimeni nu pare să-i cunoască adevărata poveste. Localnicii povestesc că, noaptea, printre ruine, se aud pași și șoapte… dar poate e doar vântul care se joacă printre pietrele bătrâne. Sau poate nu?
Un lac care nu are fund? Ei bine, așa zic oamenii locului! Se spune că acest lac, aflat prin Munții Buzăului, înghite tot ce cade în el și că nimeni n-a reușit să-i măsoare adâncimea reală. Legenda spune că, acum multe sute de ani, aici ar fi fost o cetate blestemată, scufundată de Dumnezeu pentru păcatele locuitorilor ei. Călătorii curajoși susțin că, în anumite nopți, se pot vedea umbre mișcându-se sub luciul apei.
Într-un perete de stâncă din Argeș, săpată direct în piatră, se află Mănăstirea Corbii de Piatră. Deși e unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult rupestre din țară, puțini îi știu povestea. Pe vremuri, se spune că aici se retrăgeau pustnici care doreau să trăiască departe de lume. Dar mai există o legendă… Una care vorbește despre un tunel secret care duce până la Curtea de Argeș. O fi adevărat? Nimeni nu știe sigur. Dar dacă te aventurezi acolo, ai grijă – unii vizitatori spun că au simțit „priviri nevăzute” urmărindu-i din umbră.
Dacă ajungi prin Munții Șureanu, ai grijă pe unde calci – ai putea să dai peste ruinele unui loc despre care puțini au auzit: Templul Dorințelor. Se spune că aici, cu sute de ani în urmă, oamenii veneau să-și lase dorințele scrise pe bucăți de piatră, iar vântul le purta spre cer. Legenda mai spune că dorințele pure se împlineau, dar cele egoiste atrăgeau ghinion asupra celor care le-au rostit. O superstiție? Poate. Dar câțiva drumeți povestesc că, în anumite nopți, locul e învăluit într-o lumină ciudată, de parcă ruinele ar mai păstra ceva din energia celor care au fost acolo cândva.
Și dacă îți spun că în România avem și noi un loc care rivalizează cu faimosul Triunghi al Bermudelor? Pădurea Hoia-Baciu din Cluj e renumită pentru fenomenele ciudate care au loc aici. De la lumini stranii și până la dispariții inexplicabile, locul a devenit subiect de studiu pentru cercetători din întreaga lume. Unii spun că ar fi o poartă spre altă dimensiune, alții cred că e doar o combinație bizară de câmpuri magnetice. Dar un lucru e sigur: cine intră aici cu gânduri neserioase, nu pleacă la fel cum a venit.
Cât de bine îți cunoști țara? România e plină de locuri misterioase care așteaptă să fie descoperite. Ai avut vreodată curajul să explorezi vreunul dintre ele? Dacă da, spune-ne povestea ta în comentarii! Cine știe, poate găsim împreună și alte colțuri uitate de lume, dar pline de istorie și legende…
Abonează-te la Newsletter